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OFFICERS:

Term of Office of
Members of the Medical
Center Commission

Park Livingston, Presi

erein you inquire whether the

term of offi f pointee to the Medical Center Commission

member he
.Commissio'_n. For the reasons hereinafter stated, it is my )
opinion ti’lat the term of office of a member of the Medicai
Center Commission commences upon t‘:"he date of his appointment to

the Commission.
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Section 2 of "AN ACT in relation to the establishment
of a medical center district in the city of Chicago and for the
control and management thereof' [Medical Center Act] (Ili. Rev.
Stat. 1983, ch. 111 1/2, par. 5002) provides in pertinent part:

"There 1s hereby created a body politic and
corporate under the corporate name of Medical
Center Commission * * *, Such Commission shall
conslst of seven members, four of whom shall be
appointed by the Governor, one by the Mayor of
Chicago, one by the President of the County Board
of Cook County and one by the President of the
Chicago Park Pistrict. All members shall hold
office for a term of five years and until their
successors are appolnted as provided in thils Act;
¥ % ¥ Vacancles caused by terminatlion of the
period for which members were appointed shall be
filled by new appointments for terms of five
years each and until thelr successors are
appointed as provided in this act. * * *

* % % : n
(Emphasis added.)

Although section 2 of the Medical Center Act expressly proviaes
that Commission ﬁembers shall hold office for terms of five
years and until their successors are appointed, it doés not
specify the times at which those terms shall begin to run.
According to the information which you have supplied,
the term of office of Dr. Joseph Brown, who wasvappointed to
the Commission by the mayor of the city of Chiéago, expired
N0vember 5, 1984. "Mr. Christopher B. Cohen was appointed by
the mayor of Chicago on March 8; 1985, to succeed Dr. Brown.

It has been the custom of the Commission to treat the term of
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office of an appointee as beglinning upon the date at which the
membership became vacant due to the expiration of the former
member's term. It has been suggested, however, that in the
aBsence of a stétute othefwise providing, a member's term does
not commence until the date of his appointment to the Commis-
sion. With respect to Mr. Cohen, that interpretation would
extend his term of office some four months.

In People ex rel. Dibelka v. Reinberg (1914), 263 Ill.

536, the question arose as to whether the terms of office of
the members of the board of education of the city of Chicago
commenced at the date upon which their predecessors' terms of
office expired, or at the date upon which they were appointed.

The court stated therein:
" ' * % *

Section 128 of the act of 1909 authorized
the mayor to appoint, by and with the advice and
consent of the common council, twenty-one members
of the board of education,~--seven of them for the
term of one year, seven for the term of two years
and seven for the term of three years. At the
expiration of the term of any member the appoint-
ment of a successor was authorized to be made in
- like manner, the person or persons so appointed
to hold their cffice for a term of three years.
.The answer of respondents savers relators were
each appointed tc succeed members of the board
whose terms expired July 1, 1911, and respondents
‘raise the question whether the terms for which
relators were appointed on July 17, 1911, were
for three years from the time the appointment was
made or whether it was for three years from

July 1, 1911, when, the answer alleges, the terms
of office of relators' predecessors explred. The
statute does not fix any time at which the




Park Livingston - 4.

appointment is to be made or when the term of
office shall begin. The duration of the term of
office after the first appointment subsequent to
the passage of the act is fixed at three years.

* * * The question raised by the answer is that
the terms of the predecessors of relators expilred
July 1, 1911, and relators were not appointed
until July 17, 1911. When the law does not fix
any time for the commencement of a term of office
to be filled by appointment the term will begin
to run from the date of the appolntment. (Attor-
ney General v. Love, 10 Vroom, 4/6; 23 Am. Rep.
234, 23 Am. & Eng. Ency. of Law, 411-415.) Ve
are of opinion the terms of office of relators
began to run from the day of their appointment,
July 17, 1911. ‘

* % % 1]
(Emphasis added.) (263 I11. 536, 541-42.)

See also People v. Nickel (C.A. Calif. 1909), 100 P. 1075,

1076; People ex rel. Smith v. Kenyon (C.A.N.Y. 1934), 217

N.Y.S. 939, 941-42; Annot., 80 A.L.R. 1290 (1932); Annot., 135
A.L.R. 1173 (1941).
In accordance with the principle relied upon in,Peoglé

ex rel. Dibelka v. Reinberg and the other cases cited above, it

is my opinion that the term of office of Mr. Cohen commenced
upon the date of his appointment to the Medical Center Commis-
sion, not upon the date of the expiration of the term of office
of the member he succeeded. |

Veryl truly your

b
A TORNEY ENERAL




